Bezienswaardigheden en excursies op Sint Maarten

Als je wilt kun je een hele week (of langer) in je hotel verblijven en je daar de hele vakantie in de watten laten leggen. Zeker als je op een groter resort verblijft waar van alles te doen is en dat bij of direct aan het strand ligt dan kun je ervoor kiezen om niets te ondernemen tijdens de vakantie. Wie echter het gevoel wil hebben echt wat van Sint Maarten gezien te hebben, die zal toch op pad moeten. Je kunt op eigen houtje de diverse bezienswaardigheden bezoeken, bijvoorbeeld met een huurauto, per taxi of met de bus. Je kunt ook verschillende excursies boeken via de host(ess) van je reisorganisatie, via je accommodatie of via verschillende hierin gespecialiseerde bedrijven.

Op deze pagina zie je een overzicht van de uiteenlopende excursies en bezienswaardigheden op het eiland Sint Maarten, aangevuld met interessante dagtochten naar omringende eilanden.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Sint Maarten bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Sint Maarten.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Sint Maarten
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Sint Maarten via GetYourGuide

Stranden

Sint Maarten telt maar liefst 37 grotere en kleinere stranden. Vrijwel alle stranden zijn voorzien van fijn strandzand en liggen langs een helderblauwe zee. Wist je dat het zeewater gedurende het jaar ergens tussen de 26 en maar liefst 29 graden Celsius ligt? Dit zijn zeer aangename temperaturen voor een duik in de zee. Op onze pagina over stranden hebben we de belangrijkste stranden van Sint Maarten beschreven in tekst en foto’s.

Stranden

Snorkelen en duiken

Rondom Sint Maarten kun je prima duiken en snorkelen. Het koraalrif vormt een prima leefomgeving voor uiteenlopende tropische vissen. Er worden vanaf verschillende locaties op het eiland duik- en snorkelexcursies aangeboden. Populaire snorkellocaties zijn te vinden rondom het eiland Tintamarre en bij de eilanden Pinel en Creole Rock. Mocht je op eigen houtje willen gaan snorkelen dan kun je dat onder andere doen bij het eiland Pinel en de stranden Baie Rouge, Dawn Beach en Little Bay.

Saba

Sint Maarten is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan verschillende andere eilanden. Eén van die eilanden is Saba. Je kunt dit tot Caribisch Nederland behorende eiland zowel per boot als per vliegtuig bezoeken. Als je met het vliegtuig gaat dan maak je de spectaculaire landing mee op de slechts vierhonderd meter lange landingsbaan van Saba. Saba is het kleinste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Het heeft een oppervlakte van slechts dertien vierkante kilometer. Kenmerkend voor Saba is de slapende vulkaan Mount Scenery. Met een hoogte van 887 meter is dit de hoogste berg van Saba en van het hele Koninkrijk der Nederlanden. Vanuit het dorp Windwardside kun je Mount Scenery beklimmen via een pad van maar liefst 1064 treden.

Vliegtuigen spotten

Als er één plek op de wereld is waar je uitstekend terecht kunt om vliegtuigen te spotten dan is het bij Princess Juliana International Airport. De meest populaire plek is op en rondom Maho Beach, waar de landende vliegtuigen letterlijk over je hoofd scheren voordat ze de slechts 2300 meter lange landingsbaan bereiken. Het is hier altijd druk met mensen die naar de landende vliegtuigen komen kijken. Een mooi zicht op de dalende vliegtuigen heb je vanaf de Sunset Beach Bar die aan rechterkant te vinden is.

Hoogtepunt was altijd het moment waarop de Boeing 747 van KLM over Maho Beach daalt. Het aanschouwen van deze blauw-witte superjumbo over Maho Beach heeft al tot veel spectaculaire foto’s geleid. Tegenwoordig moeten de bezoekers aan Maho Beach het doen met de iets kleinere toestellen van KLM en Air France. Nog steeds spectaculair, maar minder indrukwekkend dan de 747 die hier tot 2016 landde.

Vliegtuigen spotten

Philipsburg

Philipsburg is de hoofdstad van het Nederlandse Sint Maarten. Het is tevens de drukste stad van van het eiland. Dat komt vooral omdat ongeveer driekwart van alle toeristen die het eiland bezoeken per cruiseboot aankomen. Philipsburg heeft naast het strand en een mooie wandelboulevard vooral ook het nodige te bieden op het gebied van winkelen. Vooral in Frontstreet en in wat mindere mate in Backstreet zijn er volop winkels die vooral gespecialiseerd zijn in kleding, horloges, sieraden, accessoires en allerlei souvenirs. Leuk is het Caribische straatje met de gekleurde huisjes. Wil je gewoon van het strand genieten? Grand Bay heeft een lang zandstrand dat aan de heerlijke Caribische Zee ligt.

Philipsburg

Pic Paradis

De hoogste heuvel van het eiland is de in Saint-Martin gelegen Pic Paradis. Met een hoogte van 424 meter is Pic Paradis net wat hoger dan de omringende heuvels. Je kunt met de auto redelijk ver de heuvel oprijden via een vrij smalle en soms niet al te best onderhouden weg. Met een 4×4 kun je zelfs bijna tot aan de top rijden. De rest van de bezoekers moet de auto op zo’n 10-15 wandelminuten van het hoogste punt van Pic Paradis parkeren om vervolgens het laatste stukje te lopen. Als je eenmaal boven bent geniet je van een fraai uitzicht over het eiland.

Pic Paradis

Jeepsafari

Net als op zoveel vakantiebestemmingen kun je op Sint Maarten ook deelnemen aan een jeepsafari. Hierbij trek je met jeeps die in de regel door vier mensen bemand worden over het eiland. Het vertrekpunt is meestal Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van het eiland. De route is afhankelijk van de aanbieder. Vaak wordt er een leuke combinatie gemaakt van één of twee mooie stranden en een paar uitzichtpunten.Grand Case

Voor liefhebbers van lekker eten is het dorp Grand Case een must-visit. Grand Case ligt in het Franse deel van Sint Maarten op zo’n tien autominuten van hoofdstad Marigot. Grand Case heeft verschillende bijnamen zoals Gourmet Capital en Michelin Mile. Dit is een directe verwijzing naar het vrij hoge culinaire niveau dat je hier aantreft op een stuk van ongeveer één mijl lang. Hier zitten een 20-25 eetgelegenheden waar vooral de betere Franse keuken aanwezig is. Niet voor niets dat men vanaf heel het eiland naar Grand Case komt om van het lekkere eten te genieten. Behalve leuke restaurants heeft Grand Case ook een aangenaam zandstrand waarop het prima vertoeven is.

Grand Case

Loterie Farm

Aan het begin van de weg naar Pic Paradis is Loterie Farm te vinden. Dit is een combinatie van een afgesloten natuurpark met uitmuntende relaxmogelijkheden. Loterie Farm betekent een dagje heerlijk weg met het gezin of de hele familie. Je kunt heerlijk zwemmen in de zwembaden, loungen in de Tree Lounge en genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Loterie Farm is op maandag gesloten.

Fort St. Louis

Van de forten op het eiland Sint Maarten is Fort St. Louis bij Marigot het beste bewaard gebleven. Deze fortificatie is gebouwd op een heuvel in Marigot, de hoofdstad van Saint-Martin. Het staat ook wel bekend onder de naam Fort William. Je kunt de restanten van het fort bezoeken. Vanuit het centrum van Marigot is dat een wandeling van ongeveer tien minuten. Als je boven bent kun je niet alleen het fort zelf bewonderen, maar vooral ook genieten van het uitzicht op Marigot.

Fort St. Louis

Anguilla

Ongeveer tien kilometer ten noorden van Sint Maarten ligt het (ei)land Anguilla. Hoewel Anguilla op bepaalde vlakken nog onder het Verenigd Koninkrijk valt, is het tegenwoordig op veel vlakken ook een zelfstandig land. Om met de boottocht of het vliegtuig naar Anguilla te reizen heb je dan ook je paspoort nodig. Wat je zult merken op Anguilla is dat het er veel rustiger is dan op Sint Maarten. Er wonen nog geen twintigduizend mensen op het eiland. De grote attractie zijn de prachtige stranden. Meads Bay en Shoal Bay mogen tot de mooiste stranden van het Caribisch gebied gerekend worden. De relaxte sfeer en de strandtentjes met reggaemuziek geven je bijna het gevoel dat je op een kleiner en veiliger Jamaica zit.

Meer info lees je op Anguilla in één dag.

Anguilla

Eilandtour

De kans is groot dat je via je reisorganisatie (bij een pakketreis) of via de cruisemaatschappij (bij een cruise) een eilandtour kunt boeken. Deze duren vaak een halve dag tot een hele dag. In het geval van een tour voor cruisepassagiers begin je vanuit Philipsburg. Andere tours kunnen ook vanuit andere plekken beginnen. Vaak word je dan opgepikt bij het hotel en daar weer afgezet. Onderdelen die veel voorkomen bij de eilandtour zijn Philipsburg, Marigot, Grand Case, Oriental Bay en diverse fotostops onderweg.

Grensovergangen

Het eiland Sint-Maarten is opgesplitst in twee landen. De zuidelijke helft is het Nederlandse deel en is een zelfstandig land Sint Maarten. De noordelijke helft is het Franse deel en is een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Op de plekken waar je de grens tussen deze twee gebieden passeert staat een grensovergang. Hier vind je de Franse vlag, de Nederlandse vlag en de vlag van Sint Maarten. Bij twee grensovergangen staat er ook een obelisk ter herdenking aan het verdrag dat de Fransen en de Nederlanders in het jaar 1648 sloten.

Grensovergangen

Sint Maarten Museum

In Philipsburg is een klein museum te vinden dat gewijd is aan de geschiedenis van het eiland Sint Maarten. Het museum is een particulier initiatief dat bestaat dankzij vrijwillige giften en aankopen in het bijbehorende winkeltje. In het museum zie je foto’s, gebruiksvoorwerpen en andere objecten die het verhaal van Sint Maarten vertellen vanaf het moment dat de Arawak indianen hier gewoond hebben tot vrij recente gebeurtenissen zoals de orkanen Luis en Lenny die grote ravage op het eiland aanrichtten.

Boottocht

Als je van wat avontuur houdt is een tocht over het water met zelf bestuurbare motorbootjes een aanrader. Met, deze bootjes die geschikt voor twee personen wordt er een tocht gemaakt door de lagune van het eiland waar nog door de orkaan verwoeste schepen gelegen zijn. Wanneer je op de turquoise oceaan uitkomt zult u versteld staan van de prachtige kustlijn. U vaart langs strandjes die soms zelfs vanaf het eiland niet te bereiken zijn. Bij het natuurreservaat Creole Rock maak je een stop om al snorkelend van de onderwaterwereld te genieten.

Markt van Marigot

Iedere dag van de week is het Caribische markt in Marigot. Deze wordt gehouden wordt gehouden op de Place Du Marché in het centrum van de stad. De dagelijkse markt is een bonte mix van kleuren en producten verspreid over tientallen stalletjes. Dit is misschien wel de beste plek om souvenirs te kopen. Onze favoriet is de marktkraam met lokale rum die verkrijgbaar is met allerlei smaakjes.

Markt van Marigot

Sint Barths

Dankzij supersnelle veerboten is het eiland Saint-Barthélemy binnen een kleine veertig minuten te bereiken vanaf Sint Maarten. Saint-Barthélemy, dat vooral bekend is onder de naam St. Barths, is het Caribische eiland waar de rijken der aarden vertoeven. De mooie stranden zijn omringd door kleine boetiekhotels in prijsklassen die je bij een gemiddelde Nederlandse touroperator niet terugvindt. In hoofdstad Gustavia winkel je bij grote merken zoals Cartier en Ralph Lauren in plaats van bij goedkope Caribische stalletjes. Ronduit spectaculair is de landingsbaan van het kleine vliegveld, waarbij de hoofdzakelijk privévliegtuigen vlak boven ene drukke verkeersrotonde de daling inzetten naar de landingsbaan.

Omdat het eiland heerlijk compact is leent het zich prima om het in één dag te verkennen. Vergeet niet om naast je zonnebrand en handdoek ook een goed gevulde beurs mee te nemen. Eten en drinken op de hotspots van Sint Barths is immers niet goedkoop.

Meer info lees je op St. Barths in één dag.

Sint Barths