De stranden van Sint Maarten

Op Sint Maarten zijn er enkele tientallen kleine en grotere stranden te vinden. Het zijn grotendeels zandstranden die voorzien zijn van het witte zand dat je bij een Caribische bestemming verwacht. De meeste stranden zijn schoon, hoewel er op de stranden waar geen commerciële activiteiten plaatsvinden wel een wat grotere kans is op wat zwerfafval. Echt vervuilde stranden hebben wij op Sint Maarten echter niet aangetroffen. Op deze pagina laten we je kennis maken met enkele stranden op Sint Maarten. Dit zijn de populairste stranden van het eiland, aangevuld met minder drukke stranden.
Algemene info over de stranden

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Curaçao zijn alle stranden op Sint Maarten publiekelijk toegankelijk. Er wordt nergens entreegeld tot stranden geheven. Wel merk je dat sommige stranden grotendeels omringd zijn door hotels, villa’s of huizen waardoor het soms wat lastiger is om de stranden te bereiken.

Je kunt de stranden in twee categorieën indelen: zonder enige verzorging en met verzorging. Denk hierbij aan de verhuur van ligbedjes en parasols, maar vooral ook aan de aanwezigheid van beach clubs, bars en restaurants die voorzien zijn van toiletten en soms ook de mogelijkheid bieden om je om te kleden. Douches op stranden zijn zeldzaam. Ook hebben wij op geen enkel strand op Sint Maarten iets van strandwachten gezien.

Handig om te weten is dat op sommige stranden eten van redelijk hoge kwaliteit aangeboden wordt. Lunchen op het strand hoeft op Sint Maarten helemaal geen straf te zijn. De meeste horecagelegenheden op de stranden bieden hun gasten overigens gratis Wi-Fi aan. Kun je het thuisfront via social media lekker jaloers maken als je dat wilt.


Anse Marcel Beach

Wie een vakantie in het enige RIU hotel van het eiland geboekt heeft die zit aan één van de mooiere stranden van het eiland: Anse Marcel Beach. Dit strand ligt goed verstopt in een baai. De groene heuvels die de baai omgeven zorgen voor een extra tropisch tintje. Wie naar Anse Marcel Beach wil rijden die zal eerst afgeschrikt worden door slagbomen. Niets van aantrekken, want door een druk op de rode knop gaat de slagboom omhoog en kun je doorrijden. Deze barrière is aangelegd door de accommodaties in de baai. Ze zijn echter wel verplicht om niet-gasten door te laten omdat alle stranden op het eiland Sint Maarten bij wet publiekelijk toegankelijk dienen te zijn.

Na een vijf minuten rijden over een vrij steile en bochtige weg kom je uit bij de baai. Je kunt de auto parkeren op de ‘visitor parking’. Van daaruit is het een paar minuten lopen totdat je op het strand staat. Het hele strand is publiekelijk toegankelijk, maar de ligbedden en parasols horen bij de accommodaties. Een uitzondering is gelukkig het stuk voor restaurant / beachclub Anse Marcel. Hier kun je tegen betaling gebruik maken van de ligbedden. Je kunt eten en drinken bestellen bij de obers van het restaurant. Als je in het restaurant zelf wilt eten dan kun je op drukkere dagen beter vooraf reserveren. Het kan hier erg druk zijn.

Bij het witte zandstrand hoort een fraaie azuurblauwe zee. Daar is hier zeker sprake van. Door de ligging aan de noordkant van het eiland staat er wel een vrij sterke stroming. In de branding kun je te maken hebben met een vrij sterke golfslag. Wel iets om rekening mee te houden als je met kleine kinderen hier naar het strand gaat.

Anse Marcel Beach

Friar's Bay

Aan de westkust van het eiland, in het Franse deel, vind je één van onze favoriete stranden: Friar’s Bay. Deze kleine baai is voorzien van een prachtig zandstrand en een heerlijk rustige Caribische Zee. Omdat de baai in de luwte ligt heb je hier weinig last van de wind. Dat betekent dat de zee rustig kabbelt in de branding, maar dat er ook wat minder verkoeling op het strand te vinden is.

Het strand wordt vooral goed bezocht door locals. Dat er relatief gezien wat minder toeristen komen heeft vooral te maken met het feit dat er geen grote hotels in de omgeving van Friar’s Bay staan. Wel liggen er rondom de baai de nodige woningen en vooral luxere villa’s. Op het strand is een strandrestaurant te vinden waar de echte Franse keuken op de menukaart terug te vinden is. Ook is er een sfeervolle strandbar waar vooral veel reggaemuziek te horen is. Friar’s Bay is goed met de auto te bereiken en parkeren is gratis.

Friar's Bay

Great Bay Beach

Great Bay Beach is het hoofdstrand van Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten. Het is het langste strand van de stad en strekt zich uit langs vrijwel de gehele kust voor de stad. Voor mensen die per cruiseboot aankomen in Sint Maarten is dit strand met de daarachter gelegen horea en winkels het eerste wat ze zien. Wie overigens met de cruiseboot hier aankomt die kan met de watertaxi naar Great Bay Beach gebracht worden. Dit is wel tegen betaling. Te voet naar het strand lopen kan natuurlijk ook. Vanaf de cruiseterminal is het ongeveer twintig minuten lopen naar de plek waar je anders met de watertaxi afgezet zou worden: halverwege Great Bay Beach.

Het strand is zoals het hoort op een tropische bestemming zoals Sint Maarten: een mooi wit zandstrand die hier zeer geleidelijk overloopt in de zee. Omdat het strand aan de zuidkust van het eiland ligt is er sprake van aflandige wind die meestal amper aanwezig lijkt te zijn. Van golfslag is hier meestal amper sprake. Het is daarom een ideaal strand voor gezinnen met kinderen.
Omdat het strand bij de stad ligt is er sprake van een andere setting dan in een afgelegen baai. Als je met je rug naar de zee gaat staan zie je gebouwen en wat palmbomen. Wie echter gewoon met zijn of haar gezicht richting de zee ligt die krijgt daar weinig van mee. Daar staat dan wel het voordeel tegenover dat je een ruime keuze hebt aan plekken waar je wat kunt eten of drinken.

Een groot deel van het strand is direct aan de waterlijn bezet met strandbedjes die je tegen betaling kunt gebruiken. Grote kans is zelfs dat je wandelen over de boulevard langs het strand veelvuldig aangesproken wordt door de verhuurders van deze ligbedden. Loop je verder door richting het westen dan is daar een stuk strand waar je met je eigen handdoek wel recht aan het water kunt liggen. Iets waar je op het strand overigens ook mee te maken kunt krijgen is de soms vrij opdringerige verkoop van massages.

Great Bay Beach

Mullet Bay Beach

Ooit was Mullet Bay het drukste strand van Sint Maarten. Wie het witte zandstrand bezoekt die begrijpt dat helemaal. Het sluiten van het Mullet Bay resort na een enorme schade door orkaan Luis in 1995 heeft ervoor gezorgd dat Mullet Bay ineens een stuk minder bezocht wordt door toeristen. Op doordeweeks dagen is het zelfs uitgesproken rustig te noemen op Mullet Bay Beach. In het weekeinde, als de locals naar het strand gaan, is het wel wat drukker op het redelijk lange zandstrand. Van echte drukte is er zelfs dan geen sprake. Parkeren doe je gratis op het parkeerterrein dat ten oosten van het strand te vinden is. Hier zit ook een strandtent waar je strandbedden kunt huren.

Mullet Bay Beach

Maho Beach

Iedereen op Sint Maarten kent Maho Beach. Dit kleine zandstrand is misschien wel het drukste strand van Sint Maarten. Misschien niet in absolute aantallen, maar in ieder geval wel als je kijkt naar het aantal bezoekers ten opzicht van de beschikbare vierkante meters aan strandoppervlakte. De meeste bezoekers komen hier opvallend genoeg niet om te zonnebaden of om te zwemmen. Nee, dit strand is de bekendste attractie van het eiland. Dat zijn de landende en opstijgende vliegtuigen. Maho Beach ligt aan het begin van de landingsbaan. Alle vliegtuigen die landen op Juliana International Airport komen vlak over het strand gescheerd voordat ze iets verderop de vaste grond raken. Je zult ongetwijfeld de foto’s weleens gezien hebben van de vliegtuigen die vlak boven het strand dalen.

Maho Beach wordt dan ook vooral bezocht door mensen die naar de vliegtuigen komen kijken. Ze maken foto’s, filmen met hun mobieltjes of genieten van de brute kracht van de straalmotoren. Die is vooral voelbaar bij het opstijgen van de vliegtuigen. Er wordt met borden gewaarschuwd voor de jetblast die ontstaat door het vertrekken van de straalvliegtuigen. Dat die borden niet overdrijven hebben wij uit eigen ervaring gemerkt 😉

Hoogtepunt van de dag was als ’the big one’ binnenkwam. Men had het dan over de Boeing 747 van KLM die al jarenlang een vertrouwd gezicht was boven Maho Beach. In 2016 stopte KLM met de 747-vluchten naar Sint Maarten. Tegenwoordig worden er iets kleinere toestellen ingezet door KLM, die energiezuiniger en moderner zijn dan de 747. Rond het verwachte landingstijdstip van de KLM-vlucht is het extra druk op Maho beach. De Sunset Beach Bar aan de oostelijke kant van het strand is een perfect uitzichtpunt op de spectaculaire landingen.

Maho Beach

Baie Nettlé

Ten westen van Marigot ligt Baie Nettlé. Dit is een klein maar fijn zandstrand waar het zelden druk is. Het gros van de bezoekers bestaat uit mensen die in de accommodaties verblijven die aan het strand liggen. Door de ligging is Baie Nettlé wel wat gevoeliger voor de passaatwind. Bij een wat sterkere wind merk je dat die hier soms flink aanwezig is op het strand. In de eerste maanden van het kalenderjaar heb je daar niet zoveel last van, maar vanaf juni merk je dat de wind hier nadrukkelijk aanwezig kan zijn.

Baie Nettlé

Sandy Ground

Eigenlijk kun je amper van een strand spreken. Sandy Ground is een strook met zand dat langs bebouwing te vinden is. Op de meeste plekken is het strand amper twee tot vier meter breed. Als je op zoek bent naar een fijn strand om een dagje door te brengen dan zouden wij het direct ten westen van Marigot gelegen Sandy Ground niet bovenaan ons verlanglijstje zetten.

Orient Bay Beach

Eén van de populairste stranden, zo niet hét populairste eiland op het eiland Sint Maarten is Orient Bay Beach. Dit lange zandstrand is één van de meest levendige stranden van het eiland en ligt in het Franse deel aan de Atlantische kust. Laat je daar niet door afschrikken, want het strand is net zo wit en de zee net zo blauw als de stranden die aan de Caribische kust liggen. Het is niet meer dan een aanduiding. De populariteit van Orient Bay Beach is vooral te danken aan het feit dat er veel accommodaties te vinden zijn. De toeristen die in de omringende hotels en vakantiewoningen verblijven kiezen vrijwel automatisch voor een bezoek aan dit strand.

De ligging aan de oostkust van het eiland heeft wel als consequentie dat hier vrijwel altijd een wind voelbaar is. Soms kan de wind zo straf zijn dat het zand op het strand opwaait. Watersporters zoals kitesurfers maken dankbaar gebruik van de aanwezige wind en de golfslag. Orient Bay Beach is dan ook hét watersportstrand van Sint Maarten. Je merkt overigens dat bij een hardere wind er minder mensen aan het strand liggen en dat ze liever ervoor kiezen om aan het zwembad van hun accommodatie te vertoeven.

Op dagen dat de wind minder nadrukkelijk aanwezig is, is het vrij druk op het hoofdstrand. Het is dan duidelijk levendig te noemen. Wie van rust houdt die zoekt beter de rustigere uithoeken van Orient Bay op. Hier is ook de mogelijkheid om zonder badkleding te zonnen en te zwemmen.

Op Orient Bay Beach vind je strandtenten (waarvan sommigen exclusief voor gasten van een specifiek hotel zijn), ligbedjes, parasols en allerlei mogelijkheden om watersportspullen te huren. Achter de hoofdparkeerplaats van het strand vind je nog een apart plein met allerlei restaurants en een supermarkt.

Orient Bay Beach

Simpson Bay

Een opvallend rustig en groot strand is Simpson Bay Beach. Het vormt dan ook een schril contrast met de daarachter gelegen straat Simpson Bay waar je de grootste concentratie aan restaurants van het eiland aantreft. Simpson Bay Beach leent zich prima voor een aangename strandwandeling, om te zonnebaden of te zwemmen. De zee is hier kalm en net als bijna alle andere stranden is er ook hier weer sprake van witte zandstranden en een mooie helderblauwe zee die fel opkleurt op het moment dat de zon er volop op schijnt.

Simpson Bay

L'îlet Pinel

L’îlet Pinel is een eilandje dat ten noordoosten van Sint Maarten ligt. Het eiland is vrij populair als dagtrip voor strandgenieters. Je kunt vanaf Cul de Sac in vijf minuten de oversteek maken naar L’îlet Pinel. Dat kost iets minder dan tien dollar per persoon. Er zijn wat parkeerplaatsen waar je je auto weg kunt zetten. Als je na de korte boottocht aangekomen bent op L’îlet Pinel dan waan je je in een tropisch paradijsje. Hier wacht een prachtig strand op je met kristalhelder water en een rustige zee. Het strand loopt aangenaam geleidelijk af in de zee. Er zijn ook nog twee stranden aan de noordkant en het zuidoosten van Pinel. Die hebben echter geen voorzieningen en er is duidelijk sprake van meer golfslag en wind. Auto’s of wegen vind je niet op Pinel, net als winkels of geldautomaten. Op het westelijke strand (waar je aankomt met de veerboot) zijn wel twee restaurants / beach bars waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Je waant je hier in een klein paradijsje. Wie wil snorkelen die kan dat hier prima doen.

Dawn Beach

Het redelijk kleine Dawn Beach ligt aan de zuidkant van Oyster Pond. Dit is een kleine plaats die op de grens van Sint Maarten en Saint Martin ligt. Het strand ligt aan de Nederlandse zijde. Door de ligging aan de oostkust is er sprake van redelijk wat golfslag. Ongeveer halverwege het strand is die golfslag het sterkste merkbaar in de branding. Voor jong en oud is dit een heerlijke (maar niet geheel ongevaarlijke) plek om te spelen in de golven. Eigenlijk wordt het strand door rotsen in tweeën gesplitst. De bovenste helft is waar de meeste bezoekers te vinden zijn. Hier zit ook een sfeervolle beachbar waar je prima kreeft kunt eten. Het zuidelijk deel ligt bij het Westing Dawn Beach Resort & Spa en is door de geïsoleerde ligging bijna een privéstrand. Officieel is dat het niet, omdat privé stranden zoals eerder gezegd niet voorkomen op Sint Maarten.

Dawn Beach