Handig om te weten over Sint Maarten
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Sint Maarten (het hele eiland, dus inclusief Saint-Martin) op één pagina verzameld.Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Sint Maarten vind je terug op de vele Sint Maarten sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Sint Maarten of één van de vakantiebestemmingen in Sint Maarten kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummers
Op Sint Maarten gebruik je de volgende alarmnummers:
Politie 911
Brandweer 912
Ziekenhuis/ambulance 913
Douane
Voor de in- en uitvoer van goederen gelden voor zowel Saint-Martin als Sint Maarten de regels zoals je gelden alsof je vanuit Nederland naar een land buiten de E.U. reist of andersom. Hoewel het Franse deel (Saint Martin) wél tot de Europese Unie behoort, geldt er géén recht op vrij verkeer van goederen tussen Saint-Martin en de EU-landen die zich in Europa bevinden.
Dit betekent dat er beperkingen gelden op het gebied van de in- en uitvoer van sigaretten, sigaren, tabak, parfum, bier, wijn, sterke drank en aangekochte goederen.
Drinkwater
Het leidingwater op het hele eiland Sint is geschikt als drinkwater. Het is ontzilt zeewater dat prima gezuiverd is. Het water is vaak niet zo koel als dat het in Nederland uit de kraan komt. Ook is de smaak iets anders. De meeste toeristen kiezen er daarom toch voor om mineraalwater uit flessen te drinken.
Elektriciteit
Op het eiland worden de platte Amerikaanse stekkers en de Amerikaanse stopcontacten gebruikt. Om Nederlandse apparatuur in te pluggen heb je daarom ene verloopstekker of wereldstekker/reisstekker nodig.
In het Nederlandse deel is er een 110 volt – 60 Hz stroomnetwerk. Kijk of jouw apparatuur daarvoor geschikt is. Voor laptops, opladers van mobiele telefoons en batterijopladers van camera’s geeft dit doorgaans weinig problemen. Wel is de laadtijd over het algemeen langer dan in Nederland. Sommige apparatuur uit Nederland heeft wel 220-240 volt nodig en kan zonder een transformator (dat is iets anders dan een wereldstekker) niet aangesloten worden op een 110 volt netwerk.
In het Franse deel is er een 220 volt – 60 Hz stroomnetwerk. Dit komt overeen met het Nederlandse netwerk, waardoor Nederlandse apparatuur zonder enige problemen gebruikt kunnen worden in Saint-Martin.
Excursies
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Sint Maarten bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Sint Maarten.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Sint Maarten
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Sint Maarten via GetYourGuide
Feestdagen
Een groot aantal feestdagen in het land Sint Maarten (het Nederlandse deel) is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag (mei/juni), Sinterklaas (5 december) en Kerstmis (25 en 26 december).
Antillendag (op 21 oktober is een officiële feestdag, maar wordt nog maar amper gevierd.
Wel twee populaire feestdagen zijn 23 maart (de Dag van de Vlag) en 11 november (Sint Maarten’s dag). Op 11 november zijn de winkels gesloten op het eiland.
In tegenstelling tot Nederland is 1 mei wel een feestdag in Sint Maarten. Net als in heel veel andere landen viert men dan de Dag van de Arbeid.
Aan de Franse kant wordt tweede kerstdag (26 december) niet gevierd. Daar zijn de winkels dan ook gewoon open op 26 december.
Fooien
Het personeel in de horeca en het toerisme moet het vooral hebben van fooien. Bij veel restaurants en bars wordt er al bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Het gaat dan om een percentage van 10 tot 15 procent. Extra fooi geven mag, maar hoeft niet. Het percentage dat gehanteerd wordt staat in de regel aangegeven op de deur of de menukaarten. Mocht er geen bedieningsgeld geheven worden dan is een fooi van 10 tot 20% gebruikelijk.
Voor kamermeisjes laat je een tot twee dollar of euro per dag achter op je kussen. Kruiers op de luchthaven betaal je twee dollar per koffer en ook in het hotel hanteer je één tot twee dollar (of euro in het Franse deel) per koffer.
Bij taxichauffeurs geef je ongeveer 1 tot 2 dollar fooi bij een korte rit. Bij langere ritten kun je als richtlijn ongeveer tien procent pakken.
Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.
Fotograferen
Mocht je met een spiegelreflexcamera (of een ander systeem met losse lenzen) gaan fotograferen en de mogelijkheid hebben om filters voor de lens te plaatsen, overweeg dan zeker om een goed polarisatiefilter mee te nemen. De zon is erg fel op Sint Maarten en hiermee haal je de ergste schitteringen en fletse vlakken weg.
Geld
In Sint Maarten betaal je met de Antilliaanse gulden (NAf) of de Amerikaanse dollar (USD). Deze twee munten zijn aan elkaar gekoppeld waardoor er een vaste wisselkoers is: US $ 1,00 = NAf 1,79.
In Saint-Martin betaal je net als in Frankrijk (en Nederland) met de Euro. Amerikaanse dollars worden hier in winkels en supermarkten vaak ook geaccepteerd, maar je krijgt dan niet de meest gunstige wisselkoers. Het beste is om op het Nederlandse deel met guldens of dollars te betalen en op het Franse deel met euro’s te betalen. Op die manier betaal je de meest gunstige prijzen.
Er zijn best veel geldautomaten op Sint Maarten. Die werken echter niet altijd vlekkeloos en mocht je er eentje treffen die kapot is dan kan het zijn dat je bankpas ‘opgeslokt’ wordt. Zorg er daarom voor dat je tenminste één reservepas bij je hebt als je wilt gaan pinnen op Sint Maarten. Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd op het eiland, maar lang niet overal. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld op zak hebt.
Gezondheid
Op Sint Maarten loop je een aantal gezondheidsrisico’s die in Nederland niet of amper aanwezig zijn. Zo is de zon aanzienlijk sterker op het eiland en het is er altijd tropisch warm, waardoor je altijd goed op moet passen voor een zonnesteek. Drink daarom voldoende, bij voorkeur water.
De zon zorgt ook voor veel meer blootstelling aan UV-straling. Je moetje huid (met anti-zonnebrandmiddel) en je ogen (met een goede zonnebril) daarom beschermen tegen de zon.
Voor Sint Maarten zijn normaalgesproken geen vaccinaties verplicht. Vraag voor de zekerheid via de apotheek of een daarin gespecialiseerde arts om het laatste reisadvies op het gebied van inentingen voor Sint Maarten.
Op Sint Maarten staan twee ziekenhuizen (eentje aan elke zijde) die in staat zijn om de meeste ziektes en verwondingen te behandelen. Mocht het nodig zijn dan worden patiënten in het geval van lastig behandelbare ziektes of aandoeningen met het vliegtuig overgebracht naar het ziekenhuis op Curaçao.
Internet en telefoneren
Als je van internet gebruik wilt maken dan moet je je realiseren dat dataverkeer via het mobiele netwerk in de regel erg duur is met een Nederlands telefoonabonnement. De Nederlandse providers zien zowel Sint Maarten als Saint-Martin niet als Europees, maar delen de twee landen vaak in bij de duurste categorie landen. Hierdoor is het dataverkeer op het eiland over het algemeen veel duurder dan in Europa en vallen zowel Sint Maarten als Saint Martin niet onder de zogenaamde voordeellanden.
Als je online kunt gaan kun je dat het beste doen op plekken waar je gratis Wi-Fi hebt. Dat is in de meeste hotels en bij verschillende restaurants en bars. Sommige hotels bieden de Wi-Fi gratis aan in publieke ruimtes, maar vragen er vervolgens wel (flink) geld voor op het moment dat je op je eigen kamer wilt internetten.
Voor telefoneren geldt hetzelfde als voor internetten: via het mobiele netwerk kan dat flink in de papieren lopen. Check vooraf wat bellen of gebeld worden op Sint Maarten kost bij jouw mobiele provider. Ook bellen vanuit de hotels is duur. Vaak betaal je dan per minuut nog meer dan op je mobiele telefoon. Wil je geld besparen op telefoonkosten, gebruik dan Skype, Facetime, Whatsapp of een andere manier van communicatie via internet. Gebruik dan uiteraard wel een gratis Wi-Fi verbinding, want anders bespaar je nog niets.
Kleding
Op Sint Maarten is casual kleding gebruikelijk. Dat betekent niet dat het normaal is om in je zwemkleding te gaan winkelen of door de straten van Philipsburg te gaan lopen. Badkleding is voor op het strand of aan het zwembad.
Voor het avondeten is een lange broek vaak gewenst of vereist. Je ziet overigens in de doorsnee restaurants heus wel toeristen (vaak Amerikaans) met een bermuda dineren. Voor het bezoek aan een casino of de betere restaurants is wat meer gekleed gaan op z’n plaats.
In de avonduren helpt bedekkende kleding ook tegen de muggen. Het is geen garantie dat je niet gestoken zult worden, maar de kans is wel een heel stuk kleiner als je armen en benen bedekt zijn. Afhankelijk van het seizoen en de locatie kan het ’s avonds soms wat harder waaien, waardoor sommige mensen weleens behoefte hebben aan een extra laagje. Je hoeft geen dikke truien of jassen mee te nemen, maar iets van een luchtig vest of zomerjasje kan dan aangenaam zijn in het geval dat je stil zit.
Muggen
Op Sint Maarten komen volop muggen voor, vooral in de buurt van stilstaand water. Een deel van deze muggen kan drager zijn van virussen zoals dengue, chikungunya of zika. Behalve irritant zijn muggen daardoor ook mogelijke ziekteoverbrengers. Wie denkt dat de tijgermuggen pas tegen zonsondergang actief worden die heeft het mis. Ook overdag kun je gestoken worden. De beste bescherming bieden muggenwerende middelen die DEET (diethyltoluamide) bevatten, aangevuld met het dragen van bedekkende kleding. Nu kunnen we ons voorstellen dat je aan het strand of zwembad weinig zin hebt om met een lange broek aan te gaan zitten. Neem daarom de tip van de DEET maar ter harte als je niet geprikt wilt worden.
Het is geen garantie, maar muggen houden ook niet van kamers waar een ventilator draait en/of de airconditioning aan staat.
Openingstijden
Dat Sint Maarten een Caribisch eiland is merk je hier ook aan de openingstijden. Zie de tijden die aangegeven staan vaak als een soort van richtlijn waar regelmatig van afgeweken wordt. Winkeltjes in hotels houden zich vaak wel netjes aan de tijden, maar wees ook hier niet verrast als er ‘I’ll be back soon’ op de gesloten deur hangt op het moment dat je een fles zonnebrandmiddel of een tube tandpasta wilt kopen.
Wat je in Philipsburg ziet is dat veel winkels zich vooral richten op toeristen en de openingstijden daardoor vooral af laten hangen van de tijden dat er cruiseschepen in de haven liggen. Cruiseboten betekent klanten, dus is dat het moment om open te zijn.
De supermarkten houden zich wel altijd netjes aan de tijden. Deze zijn meestal van maandag tot en met zaterdag geopend van 8 tot 20 uur. Op zondag zijn de supermarkten meestal wel open, maar wel een stuk korter. Er wordt ’s morgens meestal later geopend (rond 9 uur) en aan het begin van de middag sluiten de kassa’s alweer.
Prijzen
Het prijsniveau ligt op Sint Maarten voor veel goederen iets lager dan in Europa. Dat geldt onder andere voor alcohol, tabak, merkkleding en brandstof. Voor goederen in de supermarkt betaal je over het algemeen wat meer, want dat moet vrijwel allemaal ingevoerd worden. Hotelovernachtingen, huurauto’s en excursies kunnen aan de prijzige kant zijn. Dit geldt zeker in het hoogseizoen.
Reisdocumenten
Om Sint Maarten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig dat geldig is tot en met je terugkeer naar huis. Als houder van een Nederlands paspoort of een paspoort uit een ander E.U.-land heb je geen visum of iets dergelijks nodig. Opmerkelijk is dat het Franse deel (Saint-Martin) wel tot Frankrijk en de Europese Unie behoort, maar geen deel uitmaakt van het Schengen-verdrag dat vrij vervoer van personen en goederen toestaat.
Daartegenover staat dat er tussen Sint Maarten (niet-EU) en Saint-Martin (wel EU) geen grenscontroles zijn. Hier kun je dus eigenlijk zonder paspoortcontrole tussen het Franse en het Nederlandse deel reizen.
Taal
In Sint Maarten is het Nederlands de officiële taal, maar wordt het op straat eigenlijk niet gebruikt. De Nederlandse taal zie je alleen maar terug in stukken van de overheid. Slechts een paar procent van de inwoners is zelfs maar in staat om Nederlands te spreken. In Sint Maarten is Engels de voertaal. Vrijwel iedereen spreek Engels, hoewel er ook migranten wonen die alleen maar Spaans spreken. Als toerist zul je daar amper mee te maken krijgen.
In Saint-Martin, het Franse deel van het eiland, spreekt men uiteraard Frans. Het is daar zowel de officiële taal als de voertaal. In de toeristische sector kun je beperkt met Engels terecht. Vaak hebben de restaurants ook wel Engelstalige menukaarten.
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Sint Maarten en Nederland bedraagt 5 of 6 uur. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op Sint Maarten vijf uur vroeger dan in Nederland. Als het in Nederland zomertijd is (eind maart tot eind oktober) dan bedraagt het tijdsverschil 6 uur.
Veiligheid
Sint Maarten is een Caribisch eiland waar de criminaliteitscijfers gemiddeld gunstiger zijn dan in een gemiddeld West-Europees land. Je kunt de veiligheid een beetje vergelijken met Amsterdam. Ook op Sint Maarten heb je te maken met drugsgerelateerde misdaad. Ook op Sint Maarten kun je als toerist beroofd worden. Ga daarom voorzichtig om met je dure spullen en je geld. Laat niets onbeheerd achter in je huurauto, op je hotelkamer, op het strand of zelfs aan het zwembad van je hotel. Pas na zonsondergang op in de rustige straten en op de inmiddels verlaten stranden. Wees altijd op je hoede.