Reizen naar Sint Maarten

Sint Maarten is een eiland dat op bijna 7000 kilometer afstand van Amsterdam ligt. De enige manier om Sint Maarten te bereiken is daarom door de lucht of over water. Wie vanuit Nederland of België naar Sint Maarten wil reizen zal dat altijd per vliegtuig doen. Er zijn immers geen bootverbindingen die vanuit Europa naar Sint Maarten gaan.

Op deze pagina lees je alles over reizen naar Sint Maarten en hoe je je kunt verplaatsen als je eenmaal op dit prachtige Caribische eiland bent.

Sint Maarten bezienswaardigheden

Een vakantie op Sint Maarten betekent vooral zon, zee en strand. Er zijn echter ook leuke bezienswaardigheden om te zien en excursies om te ondernemen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Sint Maarten op een rijtje gezet:
Sint Maarten bezienswaardigheden top 10

Orkaan Irma

Op woensdag 6 september 2017 is Sint Maarten zwaar getroffen door Irma, een orkaan van de zwaarste categorie. De ravage was enorm en er moet veel hersteld worden. Dat kost tijd en geld. De situatie zoals die op deze site geschetst wordt is van vóór deze zwarte woensdag. De foto's zijn ook van voordat de orkaan toesloeg en kunnen dus op dit moment een ander beeld tonen dan de actuele situatie is. Op de voorpagina van deze site kun je lezen hoe de situatie op Sint Maarten is.

Vliegen naar Sint Maarten

Vanuit Nederland zijn er twee maatschappijen die op Sint Maarten vliegen: KLM en TUI. De blauwwitte vliegtuigen van KLM vliegen al decennialang richting Sint Maarten. TUI, dat voorheen bekend stond onder de naam Arke (of ArkeFly), vliegt pas sinds 2015 naar Sint Maarten. Ze hebben deze route toegevoegd aan hun programma met de komst van de Boeing 787 Dreamliner. Op dit moment heeft TUIfly Sint Maarten tijdelijk uit haar programma gehaald.

Als je Sint Maarten vliegtickets met KLM boekt dan is er kans dat de heen- en/of terugvlucht met Air France uitgevoerd wordt. In dat geval moet je in Parijs overstappen. Vlieg je met KLM zelf, dan had je tot 30 oktober 2016 op de terugweg een tussenlanding op Curaçao. Sinds 30 oktober 2016 werd er rechtstreeks heen en teruggevlogen tussen Amsterdam en Sint Maarten. Vanaf het winterseizoen 2017/2018 worden er twee wekelijkse vluchten ingepland in combinatie met Curaçao. Dat betekent dat alleen de heenvlucht rechtstreeks is en de terugvlucht via Curaçao gaat.

Vliegduur

De gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Sint Maarten bedraagt ongeveer 8,5 uur. Soms ben je iets korter onderweg, soms duurt het wat langer. Het gebeurt zelden dat je langer dan 9,5 uur in de lucht bent op weg naar Sint Maarten. De gangbare kruissnelheid op de route richting Sint Maarten ligt rond de 800 tot 900 kilometer per uur. De uiteindelijke vliegtijd ligt uiteindelijk vooral aan de door de luchtverkeersleiding toegewezen route.

De terugvlucht zou in theorie korter moeten duren omdat het vliegtuig dan 'wind mee' heeft. Hierdoor kunnen kruissnelheden tot zo'n 1000 kilometer per uur gehaald worden onder de meest gunstige omstandigheden. Bij sommige vluchten wordt er een tussenlanding gemaakt op Curaçao. Het stukje tot aan Curaçao duurt ongeveer anderhalf uur. De vlucht vanaf Curaçao duurt gemiddeld acht tot negen uur.

De reden dat er door TUI niet rechtstreeks vanaf Sint Maarten naar Amsterdam gevlogen kan worden is een technische. Het is niet mogelijk om met volgetankte tweemotorige langeafstandsvliegtuigen de gewenste opstijgprocedure uit te voeren. Daarom wordt er eerst naar Curaçao gevlogen om daar het vliegtuig van voldoende kerosine te voorzien om richting Europa te vliegen. Air France vliegt met de viermotorige Airbus A340 waarmee je wel vanaf Sint Maarten naar Parijs kunt vliegen.

Tussenlanding op Curaçao

Als je vanaf Sint Maarten terugvliegt naar Amsterdam dan is de kans heel erg groot dat je via Hato International Airport op Curaçao vliegt. Het vliegtuig maakt daar een tussenlanding en de passagiers die als eindbestemming Curaçao hebben die stappen hier uit. Vlak daarna mogen de mensen van boord die doorvliegen naar Schiphol. Daarbij ontvang je een zogenaamde transit-kaart. De doorreizende passagiers moeten vervolgens via de 'transit route' weer terug naar de gate om daar te wachten totdat het vliegtuig zijn schoonmaakbeurt gehad heeft, van bemanning gewisseld is en ondertussen nog even volgetankt wordt. De tussenstop op Curaçao duurt een kleine twee uur.

Goedkope vliegtickets naar Sint Maarten

Als je redelijk betaalbaar naar Sint Maarten wilt vliegen dan moet je de meivakantie en de kerstvakantie vermijden. In iets mindere mate geldt dit overigens ook voor de krokusvakantie en de zomervakantie. Dit zijn periodes dat de vraag hoger is, waardoor de prijzen voor de vliegtickets aanzienlijk hoger liggen. Dat geldt vooral voor de tickets met vertrek op de eerste dag van deze schoolvakanties en een terugvlucht met aankomst in Amsterdam op de laatste vakantiedag.
Omdat het vanaf half december tot eind maart hoogseizoen is op Sint Maarten, kunnen de vliegtickets in deze periode ook wat duurder zijn. Toch zie je dat er dan buiten de schoolvakanties wel wat leuke aanbiedingen te vinden zijn. Kijk dan vooral naar de pakketreizen met een vlucht en hotel. Je ziet dat dit soort reizen redelijk kort voor vertrek ineens in de aanbieding kunnen komen en zeer aantrekkelijk geprijsd kunnen zijn.

De goedkoopste Sint Maarten vliegtickets vind je vooral in de periode september tot en met november. Dit is het nattere seizoen, waarbij het eiland te maken heeft met van tijd tot tijd flinke depressies en de nodige regenval. Tropische stormen zijn in dit seizoen ook geen uitzondering, waardoor de vraag naar Sint Maarten vakanties afneemt. Dit zorgt dan voor gunstigere prijzen voor wie wél naar dit prachtige eiland afreist.

Luchthaven

De internationale luchthaven van het eiland is Princess Juliana International Airport. Dit vliegveld dat ook wel aangeduid wordt met de IATA-code SXM ligt in Sint Maarten, wat het Nederlandse deel van het eiland is. Princess Juliana International Airport heeft één start- en landingsbaan die een lengte heeft van 2300 meter. Als je landt op dit vliegveld dan doe je dat altijd vanaf zee in oostelijke richting. Je daalt over Maho Beach voordat het vliegtuig landt. Vertrekkende vliegtuigen vertrekken ook in oostelijke richting. Die taxiën dan eerst naar het begin van de start- en landingsbaan (bij Maho Beach) en stijgen vervolgens landinwaarts op. De KLM en TUI-toestellen buigen al vrij snel af naar rechts om in zuidelijke richting de route te vervolgen.

Princess Juliana International Airport is een moderne luchthaven die van alle gemakken voorzien is zoals verschillende winkels en horecagelegenheden. Het huidige terminalgebouw is in november 2006 geopend.

Vervoer vanaf het vliegveld naar de accommodatie

Mocht je een pakketreis geboekt hebben dan hoef je je meestal geen zorgen te maken over het vervoer. De reisorganisatie zorgt dan vrijwel altijd voor het transport tussen de luchthaven en de accommodatie. De hostess of host wacht je dan bij aankomst op en zorgt ervoor dat je naar de accommodatie vervoerd wordt. Dit is per bus of taxi. Mocht je een auto gehuurd hebben die je direct op de luchthaven in ontvangst neemt en dat niet via de reisorganisatie geregeld hebt, dan moet je je even afmelden bij de host(ess) voor zover dat nog niet geregeld was.

Als je zelf je vervoer moet regelen dan heb je drie opties: een huurauto (lees verderop over huurauto's), per taxi en als je een hotel aan Maho Beach hebt dan zou je ook nog te voet kunnen gaan (10 tot 15 minuten wandelen). Taxi's zijn volop beschikbaar vanaf het terminalgebouw. Deze rijden op basis van door de overheid vastgestelde tarieven. Dat is altijd een tarief op basis van twee personen en één stuk bagage per persoon. Extra passagiers en/of bagage kost je een toeslag. Dat geldt ook voor ritten tussen 22:00 uur en middernacht (toeslag 25%) en tussen middernacht en 06:00 uur (toeslag 50%).

Dit zijn de geschatte taxitarieven op basis van 2 personen vanaf het vliegveld:
Maho Beach $ 10
Marigot $ 25
Philipsburg $ 25
Grand Case $ 37
Orient Bay Beach $ 37
Oyster Pond $ 38
Anse Marcel (RIU) $ 50

Huurauto

Het eiland leent zich prima om met de huurauto te verkennen. Het verkeer is meer hoffelijk dan in Europa, de wegen zijn over het algemeen goed (hoewel je wel op moet letten op kuilen langs de randen) en de afstanden zijn vrij beperkt. De belangrijke steden en plekken op Sint Maarten worden over het algemeen prima aangegeven door middel van wegwijzers. Het aantal wegen is ook vrij beperkt waardoor verdwalen bijna onmogelijk is. Je kunt natuurlijk altijd een GPS huren, maar wij vragen ons af of je dat echt nodig hebt.
De prijzen voor de huurauto's zijn erg afhankelijk van het reisseizoen, het moment van boeken en waar je je auto boekt. In Sint Maarten zitten meer dan tien autoverhuurbedrijven. Hier zitten natuurlijk internationale ketens tussen zoals Avis, Hertz en Sixt, maar er zijn ook een aantal kleinere verhuurders op het eiland. Ze hebben vrijwel allemaal een balie op Juliana Airport. Je zult je auto daar echter nooit meteen mee kunnen nemen. Buiten de terminal wordt je opgepikt door transferbusjes van de autoverhuurders. Die brengen je naar de afgifte- en inleverplekken die op een paar minuten rijden van het vliegveld liggen.

Wat wij eigenlijk aan zouden willen raden is om een midsize SUV te huren in plaats van de goedkopere kleine auto's. Dat heeft alles te maken met de vele verkeersdrempels die je in allerlei maten op heel het eiland tegenkomt. Met een kleinere SUV (groter mag natuurlijk ook) is het veel comfortabeler om over deze verkeersdrempels te rijden. Je hebt meestal ook meteen meer bagageruimte. Als je redelijk wat bagage hebt en de huurauto ook gebruikt voor het vervoer van en naar de luchthaven dan is dat wel zo handig.

Autorijden op Sint Maarten

Op heel het eiland wordt aan de rechterkant gereden. Het verkeer is druk, doch vrij relaxed. Testosteronchauffeurs zie je op het eiland amper, al moet gezegd worden dat je aan de Franse kant wel merkt dat de Franse rijstijl ook wel wat over is komen waaien vanuit Frankrijk. Stoplichten kennen ze er niet (op eentje na) maar rotondes en eenrichtingsverkeer wel. Let ook op voor de vele verkeersdrempels die je tegenkomt. Niet afremmen betekent in sommige gevallen dat je aardig gelanceerd kunt worden.

Snelheidsboetes

De kans dat je op Sint Maarten een snelheidsboete krijgt is vrij klein. Ten eerste staan er geen flitspalen op het eiland. Ten tweede is het aantal actieve snelheidscontroles dat door de politie gehouden wordt klein. De derde reden is dat het je zelden zal lukken om de maximumsnelheden te overtreden. Je ziet wel netjes witte verkeersborden staan met een rode rand eromheen en een getal erin, maar in de praktijk is het meestal zo druk op de wegen dat het een hele prestatie zou zijn om de aangegeven snelheidslimieten te overschrijden.

Fietsen op Sint Maarten

Je kunt op Sint Maarten fietsen huren en dus ook gaan fietsen. De infrastructuur is amper aangepast op fietsers en het verkeer is ook niet zo gewend aan fietsen op de weg als dat we dat in Nederland zijn. Hoewel het verkeer niet asociaal is, kunnen er daarom soms wel wat gevaarlijkere situaties ontstaan voor fietsers.

Wandelen

Wie lange wandelingen wil gaan maken die heeft in Sint Maarten niet de allerbeste bestemming gevonden. Er zijn weinig mooie wandelroutes te vinden op het eiland. De twee beste opties vormen de stranden en de berg Pic Paradis. De route naar de top kun je in principe vanaf Rambaud wandelend afleggen. Je hebt dan op meerdere plekken een mooi uitzicht over het groene landschap van het eiland en op de top van Pic Paradis kun je genieten van een fraai uitzicht over het eiland.

Bussen op Sint Maarten

Er rijden bussen tussen o.a. Marigot, Maho, French Quartier, Grand Case en Philipsburg. Deze herken je aan kentekenplaten waar 'BUS' opstaat. Achter de voorruit zie je op de bordjes welke route er gereden wordt. Je betaalt een tarief van $ 2,- per persoon per segment, waarmee de bus een goedkope vorm van transport is. Het enige nadeel is dat de bussen die tussen zes uur 's morgen en middernacht opereren geen vaste tijden hebben. Je moet bij de halte maar kijken wanneer de volgende bus komt.

Meer info over Sint Maarten

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het eiland Sint Maarten:
Sint Maarten in 24 foto's

Sint Maarten informatie
Sint Maarten tips
Sint Maarten weer & klimaat
Sint Maarten zonkalender
bijzondere plaatsen op Sint Maarten
mooiste dorpjes in Saint-Martin
winterzon informatie Sint Maarten

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy