Vakantie op Sint Maarten

Sint Maarten is een heerlijke vakantiebestemming. Dat ervaren jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen toeristen die het eiland bezoeken tijdens hun vakantie. Het grootste deel van de toeristen overnacht overigens niet op het eiland. Zij arriveren met een cruiseboot en vertrekken dezelfde dag weer. Ongeveer een half miljoen toeristen verblijft daadwerkelijk op Sint Maarten. Hiervan is zestig procent afkomstig uit Noord-Amerika en slechts 220-22% uit Europa. Bijna twee miljoen toeristen zijn afkomstig van de cruiseboten. Dit aantal is in de afgelopen jaren overigens flink toegenomen. Een verdere significante groei in het aantal cruisepassagiers zal beperkt worden door de capaciteit van de cruiseterminal.
Waar overnachten?

Het toerisme concentreert zich op Sint Maarten op verschillende plekken. Waar je het beste verblijft hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren, je budget en de beschikbaarheid van een bepaalde accommodatie. Stel dat je in hotel A wilt overnachten, maar deze zit vol tijdens de periode dat je jouw vakantie wilt gaan vieren dan moet je naar andere accommodaties kijken of in een andere periode op vakantie gaan. Wil je direct aan het strand zitten? Heeft de Nederlandse of Franse kant een voorkeur? Al dat soort overwegingen zullen meewegen bij je beslissing waar je je vakantie viert. We zullen hier een aantal plekken beschrijven waar je vakanties kunt boeken.


Orient Bay
De grootste concentratie aan hotels, appartementen en vakantiewoningen is te vinden aan Orient Bay. Deze baai met een lang zandstrand ligt aan de oostelijke kant van Saint-Martin, het Franse deel van het eiland. De accommodaties aan Orient Bay vormen samen met wat restaurants en winkels een compleet vakantiedorp. Je hebt hier dan ook alles wat je nodig hebt, inclusief een kleine maar goede supermarkt met een mooi aanbod van verse producten. Het nadeel van Orient Bay is dat het strand aan de kant ligt waar de wind van zee waait. Dat zorgt voor redelijk wat golfslag, zeker als de wind wat harder waait. Op dat soort momenten kan het zand van het strand aardig opwaaien waardoor het aan het strand wat minder fijn vertoeven is.
Bekijk vakanties in Orient Bay

Anse Marcel
De baai Anse Marcel en het bijbehorende strand vormen samen één van de meest geïsoleerde bestemmingen van het eiland. Anse Marcel ligt in het noorden van Saint-Martin en is via een vrij bochtige doodlopende weg te bereiken. Houd er rekening mee dat als je veel van het eiland wilt gaan zien dit niet de beste locatie is. Wie gewoon een week lang wil genieten van zon, zee en strand die zit hier prima.

Philipsburg
Als je een vakantie in Philipsburg boekt dan ben je in ieder geval gegarandeerd van een groot aantal voorzieningen in de directe omgeving. In Philipsburg zijn volop winkels en horecagelegenheden aanwezig en dankzij Great Bay ben je gegarandeerd van een mooi zandstrand. Het aantal accommodaties is vrij beperkt. Erg populair onder Nederlanders is het Holland House Beach hotel dat centraal aan het strand van Philipsburg ligt.
Bekijk vakanties in Philipsburg

Philipsburg

Het Sonesta Great Bay Beach Hotel ligt aan de westkant van Philipsburg. Het is van hieruit 10-15 minuten wandelen naar het meer levendige deel van de stad. Het hotel heeft gelukkig aardig wat eigen voorzieningen en ligt ook direct aan het strand van Great Bay.
Iets verder weg, op het schiereiland waar ook Fort Amsterdam ligt, vind je het Divi Little Bay Beach Resort. Hier kun je ook kiezen voor een appartement in plaats van een hotelkamer.

Nettle Bay / Sandy Ground
Ten westen van Marigot liggen Sandy Ground en Nettle Bay. Hier staan enkele hotels, waarvan het Mercure St. Martin Marina Hotel aangeboden wordt via verschillende Nederlandse reisorganisaties. Het hotel ligt aan de Simpson Bay lagune. Het strand dat aan de zee ligt (Nettle Bay) ligt aan de overkant van de weg. Vanaf het Mercure hotel wandel je in een minuut of 15-20 naar het centrum van Marigot. Een huurauto is daarom op deze plek geen must, zelfs niet als je dagtrips wilt maken naar Anguilla of St. Barths.

Oyster Pond / Dawn Beach
Het dorpje Oyster Pond wordt vaak omschreven als idyllisch. Het behoort samen met Grand Case tot de mooiere dorpen van het eiland. Oyster Pond ligt op de scheidslijn van Frans en Nederlands Sint Maarten. In het Nederlandse deel ligt, direct aan het fraaie strand Dawn Beach, het Westin Resort & Spa. Buiten het strand, het bescheiden dorpje en de mogelijkheden om boottochten te maken is er hier niet veel te doen. Verwacht geen drukke bars of gezellige winkelstraten. daarvoor moet je toch echt richting Philipsburg gaan wat op ruim een kwartier rijden ligt.

Maho
De urbanisatie Maho is geconcentreerd rondom het begin van de landingsbaan van het internationale vliegveld van Sint Maarten. Hier liggen een aantal accommodaties, waarvan slechts een klein deel via Nederlandse touroperators te boeken is. Een bekend hotel is het Sonesta Maho Beach Resort dat direct aan het bekende strand Maho Beach ligt. Een deel van de kamers aan de landzijde heeft uitzicht op de landingsbaan. Wil je rust hebben, kies dan voor zeezicht. Een nieuw complex naast dit hotel is het luxere Sonesta Ocean Point hotel. Dit hotel biedt meer luxe en is adult-only.
Maho heeft samen met Simpson Bay en Philipsburg het meeste te bieden op het gebied van uitgaan. Hier zijn meerdere restaurants en bars gevestigd waar je je tot in de late uurtjes kunt vermaken.
Bekijk vakanties in Maho Bay

Maho

Sint Maarten met kinderen

Wij zijn van mening dat bijna iedere bestemming die geschikt is voor volwassenen, ook geschikt is voor kinderen. Of ze het wel of niet naar hun zin zullen hebben ligt deels aan opvoeding, deels aan de beschikbare activiteiten en natuurlijk ook aan de invulling die de ouders aan de vakantie geven. Wat kinderen vooral aan Sint Maarten bevalt zijn de stranden en de zee. Daarnaast zijn ze vaak niet ongelukkig met het feit dat er weinig te doen is op het gebied van musea en culturele uitstapjes. Sint Maarten is vooral genieten en de meeste kinderen kunnen zich daar prima in vinden.

Als je met jongere kinderen op vakantie wilt gaan naar Sint Maarten kijk dan goed wat voor faciliteiten de accommodaties hebben. Vooral de grotere hotels hebben vaak een ruim aanbod van entertainment waarbij ook het kroost aan bod komt. Vaak hebben dit soort hotels ook iets van een speeltuintje, een miniclub en zelfs een speciale hoek met ‘kindergerechten’ bij het buffet. Handig voor als je niet al te gemakkelijke eters hebt.

Als je met kinderen uitjes wilt gaan doen op Sint maarten dan kun je een boottocht doen, je kunt de St. Maarten Zoo bezoeken of de vlindertuin bezoeken. De meeste (oudere) kinderen vinden een jeepsafari ook erg leuk om te doen.

Sint Maarten met kinderen

All-inclusive toerisme

Een aantal hotels op Sint Maarten worden (al dan niet optioneel) met all-inclusive verzorging aangeboden. Dat betekent dat je drie maaltijden per dag krijgt (meestal in buffetvorm) en dat je daarnaast ook niet hoeft te betalen voor drankjes bij het eten en drankjes tussendoor. Of alle merken (dus ook top shelf) daarbij inbegrepen zijn kan per hotel verschillen. Sommige hotels bieden ook gratis minibar, gratis roomservice en snacks tussendoor aan. Vaak is er ook sprake van een vrij uitgebreid entertainmentprogramma. Als je veel in het hotel vertoeft dan is all-inclusive verzorging meestal wel een aantrekkelijke deal. Waar je als Nederlander niet altijd rekening mee houdt is dat de gasten uit de Verenigde Staten en Canada het gewend zijn om ook in all-inclusive hotels volop fooien te geven. Eén of twee dollar bij drankjes is redelijk normaal en bij het eten een fooi ter grootte van tien procent over de normale verkoopwaarde is ook niet geheel ongebruikelijk. Het geven van een fooi moet niet. Wat je mogelijk wel zult ervaren is dat gasten die fooien geven vaak sneller geholpen worden of de beter plekjes in het restaurant krijgen. Het personeel heeft al heel snel in de gaten welke gasten wel fooien geven en wie niet.Cruisebestemming Sint Maarten

Als je met de cruiseboot Sint Maarten bezoekt dan leg je meestal lang genoeg aan om wel wat van het eiland te kunnen zien. De meeste boten arriveren vrij vroeg in de ochtend (tussen 7 en 8 uur) en vertrekken aan het einde van de middag weer vanaf de cruiseterminal in Philipsburg. Deze tijd is voldoende om een heel rondje over het eiland te maken en de belangrijkste plekken te bezoeken. Vaak wordt er vanuit de redelij ook een georganiseerde tocht over het eiland aangeboden. Nadeel is dat je Sint Maarten in dat geval vooral vanuit de bus ziet en wat ons betreft het eiland amper echt beleeft. Mocht je er niet op uit willen trekken en in Philipsburg willen blijven dan zul je je ook prima vermaken. Philipsburg heeft voldoende winkels (die vrijwel altijd open zijn als er cruiseschepen liggen) en het strand met de sfeervolle boulevard zijn voor velen voldoende om zich een dagje te vermaken. Je kunt er echter ook voor kiezen om eerst met de taxi (of bus) naar Marigot te gaan, vervolgens op Maho Beach te kijken naar de landende vliegtuigen en vervolgens nog een paar uurtjes in Philipsburg door te brengen.

Cruisebestemming Sint Maarten

Winkelen

Prijstechnisch is het meestal wel vrij gunstig om op Sint Maarten te winkelen. Het hangt er wel van af wat je koopt en hoe de koers tussen de dollar en de euro staat. Bij een zwakke dollar is het in Nederlands Sint Maarten wel aantrekkelijk om te shoppen. De aantrekkelijkere prijzen gelden vooral voor modeartikelen zoals kleding en accessoires, horloges en sieraden. Houd er wel rekening mee dat er beperkingen gelden wat betreft de hoeveelheid goederen die je belastingvrij in mag voeren in Nederland.

De plekken om te winkelen zijn vooral Philipsburg en in mindere mate in Marigot. Elders op het eiland vind je geen grote concentraties aan winkels.

Winkelen op Sint Maarten

Eten en drinken

Op het gebied van eten heeft Sint Maarten een leuke mengelmoes aan keukens te bieden. Natuurlijk overheerst hier de internationale keuken waarbij je gerechten zoals steak, garnalen, kip, spareribs kunt eten. Wie van Italiaans houdt die kan op verschillende plekken terecht en hetzelfde geldt ook voor Spaans, Chinees en sushi. Opvallend is dat de invloed van de Nederlandse keuken minimaal is. Er zijn weinig plekken waar je nog bitterballen of kipsaté kunt krijgen. Vissoorten die je veel op de kaart tegen zult komen zijn zwaardvis, rode poon en in mindere mate makreel en tonijn. Het leuke aan Sint Maarten is dat de Creoolse keuken ook veel vertegenwoordigd is. Dat betekent heerlijke stoofpotjes en vaak een zoet tintje aan zoute of hartige gerechten. Ga maar eens op culinaire ontdekkingsreis in de vele restaurants in Simpson Bay of aan de stranden. Wat je overigens ook best veel ziet op het eiland is kreeft van de barbecue. Een heerlijk gerecht dat hier nog enigszins betaalbaar is.

Eten en drinken

Aan de Franse kant merk je dat de Franse keuken al snel de overhand neemt. Je bent hier immers in Frankrijk. Dat betekent heerlijk Frans stokbrood in de ochtend en lekkere quiches, salades, escargots, kikkerbilletjes en andere Franse gerechten later op de dag. Waar er in Sint Maarten vooral veel bier gedronken wordt, daar wordt een aangename maaltijd in Saint-Martin vaker begeleid door een aangenaam glas wijn.

Liefhebbers van cocktails en sterke drank kunnen vrijwel alle gebruikelijke tropische cocktails en internationale dranken krijgen op Sint Maarten. Populair zijn op rum gebaseerde cocktails en longdrinks, maar ook whiskey doet het goed hier. De hele Gin & Tonic hype heeft Sint Maarten nooit echt bereikt. Mojito is op relatief weinig plekken te bestellen omdat ze geen munt in huis hebben.

Bierliefhebbers zullen het op Sint Maarten vooral moeten doen met het dominant aanwezige Heineken en verschillende Caribische bieren zoals Carib Lager, Presidente, Red Stripe en Amstel Bright. Ook het Mexicaanse Corona wordt veel geschonken op Sint Maarten. Opvallend is dat tapbier bijna alleen maar van Heineken verkrijgbaar is.

Amstel Bright

SXM

Wat je op het eiland regelmatig zult zien is dat op affiches, gebouwen en andere uitingen regelmatig de afkorting SXM wordt gebruikt. SXM is de luchthavencode die IATA, de overkoepelende organisatie voor de luchtvaart, hanteert voor Princess Juliana International Airport. Je ziet deze afkorting dan ook wel staan op kofferlabels en op boardingpasses. De reden dat SXM ook als naam elders op het eiland gebruikt wordt is omdat men dan niet hoeft te kiezen tussen de namen Sint Maarten, Saint-Martin en St. Martin. SXM is handig als uniforme naam zonder dat je het iemand lastig maakt. Zo staan er in Marigot de letters ‘I LOVE SXM’ die veelvuldig gebruikt worden om mee op de foto te gaan.

SXM