Vervoer op Sint Maarten

Vanaf het moment dat je op Sint Maarten gearriveerd bent, heb je een vorm van vervoer nodig. Je moet in ieder geval van het vliegveld naar je accommodatie op het eiland reizen. Als je een pakketreis bij een touroperator geboekt hebt dan zit deze transfer normaal gesproken bij de reis inbegrepen. Dat kun je zien op de reisbeschrijving of in de boekingsbevestiging. Vaak zit er dan bij de reisbescheiden een aparte voucher voor het vervoer. Bij aankomst word je dan verwelkomd door de host of hostess van je reisorganisatie of een andere lokale vertegenwoordiger. Die zorgt ervoor dat je met een taxi, minibus of bus op je eindbestemming zult arriveren.

Zodra je in je accommodatie bent gearriveerd kunt je twee dingen doen: je kunt je hele vakantie hier blijven en genieten van het hotel en alle faciliteiten die het hotel te bieden heeft of je kunt vanuit het hotel uitstapjes maken om het eiland te verkennen. Wij zouden absoluut de tweede optie aanbevelen.Sint Maarten is te mooi om onontdekt te laten. Dat kan door middel van georganiseerde excursies of door zelf op pad te gaan. Op deze pagina beschrijven we de mogelijkheden om op eigen houtje Sint Maarten te ontdekken.Huurauto

Het eiland leent zich prima om met de huurauto te verkennen. Het verkeer is meer hoffelijk dan in Europa, de wegen zijn over het algemeen goed (hoewel je wel op moet letten op kuilen langs de randen) en de afstanden zijn vrij beperkt. De belangrijke steden en plekken op Sint Maarten worden over het algemeen prima aangegeven door middel van wegwijzers. Het aantal wegen is ook vrij beperkt waardoor verdwalen bijna onmogelijk is. Je kunt natuurlijk altijd een GPS huren, maar wij vragen ons af of je dat echt nodig hebt.

De prijzen voor de huurauto’s zijn erg afhankelijk van het reisseizoen, het moment van boeken en waar je je auto boekt. In Sint Maarten zitten meer dan tien autoverhuurbedrijven. Hier zitten natuurlijk internationale ketens tussen zoals Avis, Hertz en Sixt, maar er zijn ook een aantal kleinere verhuurders op het eiland. Ze hebben vrijwel allemaal een balie op Juliana Airport. Je zult je auto daar echter nooit meteen mee kunnen nemen. Buiten de terminal wordt je opgepikt door transferbusjes van de autoverhuurders. Die brengen je naar de afgifte- en inleverplekken die op een paar minuten rijden van het vliegveld liggen.

Wat wij eigenlijk aan zouden willen raden is om een midsize SUV te huren in plaats van de goedkopere kleine auto’s. Dat heeft alles te maken met de vele verkeersdrempels die je in allerlei maten op heel het eiland tegenkomt. Met een kleinere SUV (groter mag natuurlijk ook) is het veel comfortabeler om over deze verkeersdrempels te rijden. Je hebt meestal ook meteen meer bagageruimte. Als je redelijk wat bagage hebt en de huurauto ook gebruikt voor het vervoer van en naar de luchthaven dan is dat wel zo handig.

Huurauto

Een huurauto reserveren

Wij gebruiken zelf altijd Sunny Cars om een auto te huren. Sunny Cars is al jarenlang actief op de Nederlandse markt als verhuurbedrijf voor auto’s op vakantiebestemmingen waaronder Sint Maarten. Zij werken alleen maar samen met lokale partners die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Zo mag je van Sunny Cars een aantal dingen verwachten:
• Autohuur is altijd met all-inclusive verzekering. Je hoeft dus geen extra verzekeringen af te sluiten.
• Maak je schade? Sunny Cars betaalt je je eigen risico terug. In feite heb je dus geen eigen risico.
• Je betaalt geen reserveringskosten of creditcardkosten.
• Een duidelijk tankbeleid zonder verplichte afname van een te dure volle tank brandstof.
• 24 uur per dag support via een Nederlandstalig noodnummer.
• Banden, onderkant auto en glas zijn altijd meeverzekerd.

Bij andere aanbieders is het afwachten of je tegen dezelfde voorwaarden kunt huren en of de prijzen transparant zijn. Je kunt de auto ophalen en inleveren op de luchthaven, maar het is ook mogelijk om een huurauto bij je hotel af te laten leveren en weer op te laten halen. Dat is wel net zo handig als je slechts voor één of enkele dagen een huurauto wilt gebruiken.

Bekijk de huurauto’s op Sint Maarten bij Sunny Cars

Autorijden op Sint Maarten

Op heel het eiland wordt aan de rechterkant gereden. Het verkeer is druk, doch vrij relaxed. Testosteronchauffeurs zie je op het eiland amper, al moet gezegd worden dat je aan de Franse kant wel merkt dat de Franse rijstijl ook wel wat over is komen waaien vanuit Frankrijk. Stoplichten kennen ze er niet (op eentje na) maar rotondes en eenrichtingsverkeer wel. Let ook op voor de vele verkeersdrempels die je tegenkomt. Niet afremmen betekent in sommige gevallen dat je aardig gelanceerd kunt worden.

Snelheidsboetes

De kans dat je op Sint Maarten een snelheidsboete krijgt is vrij klein. Ten eerste staan er geen flitspalen op het eiland. Ten tweede is het aantal actieve snelheidscontroles dat door de politie gehouden wordt klein. De derde reden is dat het je zelden zal lukken om de maximumsnelheden te overtreden. Je ziet wel netjes witte verkeersborden staan met een rode rand eromheen en een getal erin, maar in de praktijk is het meestal zo druk op de wegen dat het een hele prestatie zou zijn om de aangegeven snelheidslimieten te overschrijden.

Snelheidsboetes

Taxi

De taxi is een gemakkelijke en comfortabele manier om je op Sint Maarten te verplaatsen. Het aanbod van taxi’s op Sint Maarten is vrij groot, maar op sommige plekken kan het soms vrij lastig zijn om een taxi te pakken te krijgen. Op de drukkere plekken moet het echter zelden een probleem zijn om een beschikbare taxi te vinden. Taxichauffeurs rijden op basis van vaste tarieven op bepaalde routes, zoals van en naar de luchthaven. Indien er geen vaste prijs beschikbaar is, is het een kwestie van onderhandelen met de chauffeur voor een prijs. De taxi’s op Sint Maarten zijn niet voorzien van een taximeter.

Fietsen op Sint Maarten

Je kunt op Sint Maarten fietsen huren en dus ook gaan fietsen. De infrastructuur is amper aangepast op fietsers en het verkeer is ook niet zo gewend aan fietsen op de weg als dat we dat in Nederland zijn. Hoewel het verkeer niet asociaal is, kunnen er daarom soms wel wat gevaarlijkere situaties ontstaan voor fietsers.


Wandelen

Wie lange wandelingen wil gaan maken die heeft in Sint Maarten niet de allerbeste bestemming gevonden. Er zijn niet zeoveel mooie wandelroutes te vinden op het eiland. De twee beste opties vormen de stranden en de berg Pic Paradis. De route naar de top kun je in principe vanaf Rambaud wandelend afleggen. Je hebt dan op meerdere plekken een mooi uitzicht over het groene landschap van het eiland en op de top van Pic Paradis kun je genieten van een fraai uitzicht over het eiland.

Bussen op Sint Maarten

Er rijden bussen tussen o.a. Marigot, Maho, French Quartier, Grand Case en Philipsburg. Deze herken je aan kentekenplaten waar ‘BUS’ opstaat. Achter de voorruit zie je op de bordjes welke route er gereden wordt. Je betaalt een tarief van $ 2,- per persoon per segment, waarmee de bus een goedkope vorm van transport is. Het enige nadeel is dat de bussen geen vaste tijden hebben. Je moet bij de halte maar kijken wanneer de volgende bus komt. Er wordt gereden tussen zes uur ’s morgens en middernacht.

Bussen op Sint Maarten