Vliegen naar Sint Maarten
Sint Maarten is een eiland dat op bijna 7000 kilometer afstand van Amsterdam ligt. De enige manier om Sint Maarten te bereiken is daarom door de lucht of over water. Wie vanuit Nederland of België naar Sint Maarten wil reizen zal dat altijd per vliegtuig doen. Er zijn immers geen bootverbindingen die vanuit Europa naar Sint Maarten gaan. De manier om over het water naar Sint Maarten te reizen is door middel van een cruise. Er zijn een vrij groot aantal cruiseroutes door het Caribisch gebied waarbij men ook in Philipsburg aanlegt. Je hebt dan echter slechts maximaal 1 dag door te brengen op Sint Maarten.
Op deze pagina lees je alles over reizen naar Sint Maarten en hoe je van de luchthaven naar je eindbestemming op Sint Maarten reist.
Vanuit Nederland zijn er twee maatschappijen die op Sint Maarten vliegen: KLM en TUI. De blauwwitte vliegtuigen van KLM vliegen al decennialang richting Sint Maarten. TUI vliegt pas sinds 2015 naar Sint Maarten. Ze hebben deze route toegevoegd aan hun programma met de komst van de Boeing 787 Dreamliner. Op dit moment heeft TUIfly Sint Maarten tijdelijk uit haar programma gehaald.
Als je Sint Maarten vliegtickets met KLM boekt dan is er kans dat de heen- en/of terugvlucht met Air France uitgevoerd wordt. In dat geval moet je in Parijs overstappen. Vlieg je met KLM zelf, dan kun je een rechtstreekse vlucht hebben tussen Sint Maarten en Schiphol, maar sommige seizoenen wordt er (ook) met een tussenlanding op Curaçao gevlogen tijdens de heen- en/of terugreis.
Vliegduur
De gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Sint Maarten bedraagt ongeveer 8,5 uur. Soms ben je iets korter onderweg, soms duurt het wat langer. Het gebeurt zelden dat je langer dan 9,5 uur in de lucht bent op weg naar Sint Maarten. De gangbare kruissnelheid op de route richting Sint Maarten ligt rond de 800 tot 900 kilometer per uur. De uiteindelijke vliegtijd ligt uiteindelijk vooral aan de door de luchtverkeersleiding toegewezen route.
De terugvlucht zou in theorie korter moeten duren omdat het vliegtuig dan ‘wind mee’ heeft. Hierdoor kunnen kruissnelheden tot zo’n 1000 kilometer per uur gehaald worden onder de meest gunstige omstandigheden. Bij sommige vluchten wordt er een tussenlanding gemaakt op Curaçao. Het stukje tot aan Curaçao duurt ongeveer anderhalf uur. De vlucht vanaf Curaçao duurt gemiddeld acht tot negen uur.
De reden dat er door TUIfly niet rechtstreeks vanaf Sint Maarten naar Amsterdam gevlogen kan worden is een technische. Het is niet mogelijk om met volgetankte tweemotorige langeafstandsvliegtuigen de gewenste opstijgprocedure uit te voeren. Daarom wordt er eerst naar Curaçao gevlogen om daar het vliegtuig van voldoende kerosine te voorzien om richting Europa te vliegen. Air France vliegt met de viermotorige Airbus A340 waarmee je wel vanaf Sint Maarten naar Parijs kunt vliegen.
Tussenlanding op Curaçao
Als je vanaf Sint Maarten terugvliegt naar Amsterdam dan bestaat de kans dat je via Hato International Airport op Curaçao vliegt. Het vliegtuig maakt daar een tussenlanding en de passagiers die als eindbestemming Curaçao hebben die stappen hier uit. Vlak daarna mogen de mensen van boord die doorvliegen naar Schiphol. Daarbij ontvang je een zogenaamde transit-kaart. De doorreizende passagiers moeten vervolgens via de ’transit route’ weer terug naar de gate om daar te wachten totdat het vliegtuig zijn schoonmaakbeurt gehad heeft, van bemanning gewisseld is en ondertussen nog even volgetankt wordt. De tussenstop op Curaçao duurt een kleine twee uur.
Goedkope vliegtickets naar Sint Maarten
Als je redelijk betaalbaar naar Sint Maarten wilt vliegen dan moet je de meivakantie en de kerstvakantie vermijden. In iets mindere mate geldt dit overigens ook voor de krokusvakantie en de zomervakantie. Dit zijn periodes dat de vraag hoger is, waardoor de prijzen voor de vliegtickets aanzienlijk hoger liggen. Dat geldt vooral voor de tickets met vertrek op de eerste dag van deze schoolvakanties en een terugvlucht met aankomst in Amsterdam op de laatste vakantiedag.
Omdat het vanaf half december tot eind maart hoogseizoen is op Sint Maarten, kunnen de vliegtickets in deze periode ook wat duurder zijn. Toch zie je dat er dan buiten de schoolvakanties wel wat leuke aanbiedingen te vinden zijn. Kijk dan vooral naar de pakketreizen met een vlucht en hotel. Je ziet dat dit soort reizen redelijk kort voor vertrek ineens in de aanbieding kunnen komen en zeer aantrekkelijk geprijsd kunnen zijn.
De goedkoopste Sint Maarten vliegtickets vind je vooral in de periode september tot en met november. Dit is het nattere seizoen, waarbij het eiland te maken heeft met van tijd tot tijd flinke depressies en de nodige regenval. Tropische stormen zijn in dit seizoen ook geen uitzondering, waardoor de vraag naar Sint Maarten vakanties afneemt. Dit zorgt dan voor gunstigere prijzen voor wie wél naar dit prachtige eiland afreist.
Luchthaven
De internationale luchthaven van het eiland is Princess Juliana International Airport. Dit vliegveld dat ook wel aangeduid wordt met de IATA-code SXM ligt in Sint Maarten, wat het Nederlandse deel van het eiland is. Princess Juliana International Airport heeft één start- en landingsbaan die een lengte heeft van 2300 meter. Als je landt op dit vliegveld dan doe je dat altijd vanaf zee in oostelijke richting. Je daalt over Maho Beach voordat het vliegtuig landt. Vertrekkende vliegtuigen vertrekken ook in oostelijke richting. Die taxiën dan eerst naar het begin van de start- en landingsbaan (bij Maho Beach) en stijgen vervolgens landinwaarts op. De KLM en TUI-toestellen buigen al vrij snel af naar rechts om in zuidelijke richting de route te vervolgen.
Princess Juliana International Airport is een moderne luchthaven die van alle gemakken voorzien is zoals verschillende winkels en horecagelegenheden. Het huidige terminalgebouw is in november 2006 geopend.
Vervoer vanaf het vliegveld naar de accommodatie
Mocht je een pakketreis geboekt hebben dan hoef je je meestal geen zorgen te maken over het vervoer. De reisorganisatie zorgt dan vrijwel altijd voor het transport tussen de luchthaven en de accommodatie. De hostess of host wacht je dan bij aankomst op en zorgt ervoor dat je naar de accommodatie vervoerd wordt. Dit is per bus of taxi. Mocht je een auto gehuurd hebben die je direct op de luchthaven in ontvangst neemt en dat niet via de reisorganisatie geregeld hebt, dan moet je je even afmelden bij de host(ess) voor zover dat nog niet geregeld was.
Als je zelf je vervoer moet regelen dan heb je drie opties: een huurauto (lees verderop over huurauto’s), per taxi en als je een hotel aan Maho Beach hebt dan zou je ook nog te voet kunnen gaan (10 tot 15 minuten wandelen). Taxi’s zijn volop beschikbaar vanaf het terminalgebouw. Deze rijden op basis van door de overheid vastgestelde tarieven. Dat is altijd een tarief op basis van twee personen en één stuk bagage per persoon. Extra passagiers en/of bagage kost je een toeslag. Dat geldt ook voor ritten tussen 22:00 uur en middernacht (toeslag 25%) en tussen middernacht en 06:00 uur (toeslag 50%).
Dit zijn de geschatte taxitarieven op basis van 2 personen vanaf het vliegveld:
Maho Beach $ 10
Marigot $ 25
Philipsburg $ 25
Grand Case $ 37
Orient Bay Beach $ 37
Oyster Pond $ 38
Anse Marcel (RIU) $ 50
Huur een auto
Ben je van plan om het eiland op eigen houtje te gaan verkennen (wat wij zeker aanraden) dan is een huurauto een ideale vorm van transport. Je bent dan niet afhankelijk van taxi’s en hebt toch alle vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. Als je redelijk wat op pad gaat dan is het ook relatief goedkoop om met een huurauto te reizen.
Er zijn meerdere autoverhuurders actief op Sint Maarten, waaronder de bekende ketens zoals Hertz en Avis. Het goedkoopste is vaak om vooraf je auto te reserveren via één van de zogenaamde brokers. Zij kunnen dankzij de hoeveelheid auto’s die ze afnemen bij de diverse aanbieders extra lage prijzen krijgen en daardoor ook gunstige tarieven aan hun klanten doorgeven. Twee goede partijen die op de Nederlandse markt actief zijn, zijn Easyterra en Sunny Cars.
Easyterra biedt aan klanten alle vrijheid om de opties te kiezen die zij graag willen. Wel of geen extra uitgebreide verzekering, een volle tank brandstof of niet, een extra bestuurder. Het zijn opties waar je voor kiest of niet. De prijzen en voorwaarden zijn duidelijk en overzichtelijk. Sunny Cars staat bekend om de Alle-inclusive autohuur die ze aanbieden. Dat betekent altijd een allrisk-dekking zonder eigen risico, geen verborgen toeslagen en geen verplichte afname van een hele tank brandstof. Beide bedrijven kunnen wij uit eigen ervaring van harte aanbevelen.
Bekijk huurauto’s op Sint Maarten via Easyterra
Bekijk huurauto’s op Sint Maarten via Sunny Cars