Het weer op Sint Maarten

Als je het eiland Sint Maarten bezoekt dan mag je gegarandeerd rekenen op tropische weersomstandigheden. Bij dit weertype hoort een uiteenlopend aantal weerbeelden. Zo is er bijna altijd wel een wolkje aan de lucht, maar kan de lucht ook strakblauw zijn of juist bijna donkergrijs van de bewolking. Je kunt heerlijke droge periodes hebben, maar ook dagen met buitjes of periodes met zware regenval. Eén ding is echter zeker op Sint Maarten en dat is dat je te maken zult krijgen met tropische warmte. Overdag is het ongeveer 28 tot 32 graden Celsius en ’s avonds koelt het slechts een paar graden af. De minimumtemperatuur ligt het hele jaar zo rond de 23 tot 26 graden Celsius.

Het klimaat van Sint Maarten

Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger heeft Sint Maarten een moessonklimaat. Dit tropische klimaattype wordt aangeduid als een Am-klimaat. Kenmerkend voor dit is dat de gemiddelde jaartemperatuur niet onder de 18 graden Celsius ligt (deze temperatuur wordt zelfs op geen enkel moment in het jaar gehaald op het eiland), dat er in de droogste maand van het jaar niet meer dan 60 millimeter neerslag valt en dat er een redelijke hoeveelheid neerslag valt: tenminste 1000 mm per jaar bij een droogste maand van 60 mm en tenminste 2500 mm bij een droogste maand van 0 mm. De gemiddelde jaarsom van ongeveer 1050 tot 1200 millimeter en de droogste maand maart met 50 millimeter zorgt ervoor dat Sint Maarten net op de grens valt van het tropische moessonklimaat en het drogere savanneklimaat.


Regen en zon

Als je op Sint maarten verblijft ligt er vrijwel altijd wel een regenbui op de loer. Langere droge periodes komen amper voor, hoewel de kans op een bui in de periode februari tot en met juni wel wat kleiner is dan in de periode juli tot en met januari. Per jaar valt er op Sint Maarten gemiddeld 1050 tot 1200 millimeter neerslag, waarbij de centrale en noordelijke delen van het eiland gemiddeld wat natter zijn dan de zuidelijke strook.

De zon schijnt ook uitbundig op het eiland. Met gemiddeld ongeveer drieduizend uren zonneschijn per jaar mag Sint Maarten zonnig genoemd worden. De zon wordt hierbij wel regelmatig door wat wolken afgewisseld. Een heel etmaal zonder enige vorm van bewolking is vrij zeldzaam op het eiland. Dat geldt overigens voor veel Caribische bestemmingen. Met gemiddeld 9,4 uur zonneschijn per dag is augustus de zonnigste maand. De andere maanden zijn gemiddeld ook goed voor tenminste zo’n acht uur aan zonnig weer per dag.

Regen en zon

Wind

Als je op Sint Maarten bent dan zul je vrijwel altijd een lichte bries voelen. Deze noordoostpassaat is zo goed als altijd aanwezig. Over het algemeen houden de bewoners van de passaatwind. Het zorgt ervoor dat de warmte aangenaam blijft. De wind zorgt voor de lichte verkoeling die bij tropische temperaturen zeker welkom is. Op momenten dat de passaat weg lijkt te vallen of amper volbaar is dan merk je dat meteen. Op dat soort dagen kun je de warmte minder goed hebben en verlang je naar een beetje wind. Een fraai bijkomend effect van de wind is dat de bladeren van de palmbomen zo mooi meedeinen. Heerlijk voor op je vakantievideo’s.



Stormen en orkanen

Vanaf eind juni begint de kans op wat zwaardere wind toe te nemen. Dit is de periode waarin het zeewater boven de Atlantische Oceaan dermate opgewarmd is dat er tropische depressies kunnen ontstaan. Deze soms zeer diepe depressies bewegen zich in westelijke richting naar het Caribisch gebied waar ze voor zeer onbestendig weer kunnen zorgen. Denk hierbij aan regen en wind, maar ook aan tropische stormen die een vakantie gedurende twee tot drie dagen flink in het water kunnen laten vallen.

Soms kan een tropische storm zo zwaar worden dat men spreekt van een orkaan. Bij orkaankracht is er sprake van schade door wind en water. De harde wind zorgt voor directe schade waartegen je je tot op zekere hoogte kunt beschermen door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Naarmate de orkaan sterker is neemt de vernietigende kracht toe. Zo werd Sint Maarten op 6 september 2017 vol getroffen door categorie-5 orkaan Irma. Dit is de zwaarst mogelijke categorie. Het resultaat was een ravage die overbleef nadat het oog van Irma recht over het eiland getrokken was.

Winterzonvakantie

Sint Maarten is een prima winterzonbestemming. In het winterseizoen (november tot en met april) ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 28 en 30 graden Celsius. De laagste etmaaltemperatuur ligt dan rond de 23-24 graden Celsius. Dat zijn prima temperaturen om tijdens de Nederlandse wintermaanden de kou te ontvluchten en lekker wat bij te kleuren op het strand. Houd er rekening mee dat er vooral in november maar ook in december nog wel kans is op een tropische storm. Daarna neemt de wind snel af naar voor Sint Maarten normale proporties.

Winterzonvakantie